Kompressionsstrumpa vid hälsporre

Hälsporre (eller plantar fasciitis som det egentligen heter) drabbar många och kan vara ett gissel när man vill träna och vara aktiv.

Men vad är egentligen hälsporre? Det sitter en bred och tjock sena på undersidan av foten, som är ett viktigt stöd. Om denna sena överbelastas kan man få ont i senfästet under hälen och kroppen reagerar då med att bilda en kalkpåbyggnad på hälen för att skydda och avlasta det ömma området.

Denna kalkpåbyggnad känns inte och den kan inte heller ses med ögat, men på röntgen ser den ut som en sporre, eller en knöl, och därav namnet hälsporre.

Normalt brukar man inte behöva röntga foten för att läkaren ska kunna ställa en diagnos eftersom det är senfästet och inte själva hälsporren som gör ont.

En vanlig orsak till hälsporre är att man sprungit eller gått för mycket med dåliga skor och smärtan man upplever sitter vid insidan av hälen, speciellt när man går eller står. Det gör ofta extra ont att ta de första stegen på morgonen.

Prognosen vid hälsporre är normalt god och skadan brukar över tid läka ut av sig själv. Det kan dock ta lång tid, ibland upp till eller till och med över ett år. Om du fortsätter med en för skadan besvärande belastning finns risk för längre besvär.

Vem kan man söka hjälp hos för behandling?
Sök hjälp hos sjukgymnast eller läkare i sjukvården eller naprapat/kiropraktor. Det är bra att bli undersökt av någon som kan såväl diagnostisera som ge rekommenderad behandling och tips på vad man själv kan göra för att lindra sin hälsporre.

Vilka behandlingsformer finns det för hälsporre? Här listar vi ett antal behandlingsformer för hälsporre, såväl behandling inom vården som egen vård:
Vila eller minskad träning eller aktivitet
Stretchning (se film med tips från naprapat Fredrik Jensen):

Tryckvågsbehandling
Hälkuddar mot hälsporre
Kompressionsstrumpor mot hälsporre
Tejpning
Massage
Ultraljud
Ortopediska sulor, ortopediska inlägg
Akupunktur
Kortisoninjektioner

Eftersom hälsporre normalt tar rätt lång tid att bli av med så får man nästan också lista tålamod som en viktigt faktor för att till slut bli av med sin hälsporre.

Så har du hälsporre – ge inte upp!

 

 

Standard

Lämna en kommentar